Tko to tamo zrači ?
Osnove o zračenju

Svaka materija koja ima električna ili magnetska svojstva u stanju je emitirati zrake određene valne duljine i frekvencije, pa takvo zračenje nazivamo elektromagnetskim.

Električno i magnetsko polje su vezani u jednu specifičnu cjelinu tako da se u modernoj znanosti ne odvajaju jedno od drugog, što je poznato iz činjenice da je pomoću magneta moguće inducirati struju, a oko svakog vodiča detektirati magnetsko polje.

U fizici postoji pojam koji jasno određuje  specifičnosti ovoga zračenja, a zove se spektar elektromagnetskog zračenja.

Taj spektar klasificira zračenje po valnoj duljini, odnosno frekvenciji elektromagnetskih valova u grupe koje imaju slična svojstva. Iako su sva zračenja iz spektra izvorno elektromagnetska ona imaju različito međudjelovanje s materijom pa se stoga dijele na dvije velike grupe, tj. ionizirajuće i neionizirajuće zračenje (neionizirajuća zračenja jesu elektromagnetska polja i elektromagnetski valovi frekvencija niže od 3.000.000 GHz a koji u međudjelovanju s tvarima ne stvaraju ione).

Iako ih nazivamo Gama zrake, X-zrake, UV zračenje, infracrveno zračenje, radio valovi, prirodno zračenje, itd. valna duljina zapravo jedinstveno označava vrstu zračenja. Na primjer, radio valovi su dugački između milimetra  i stotina kilometara, dok su primjerice X-zrake dugačke milijarditi dio metra (1/1.000.000.000 m). Kada bi se nekako moglo stisnuti elektromagnetsku valnu duljinu od 1 metra na 1 milijarditi dio metra, tada bi se radio zraka pretvorila u rendgensku X-zraku.

U svakodnevnoj komunikaciji pod pojmom elektromagnetskog zračenja uvriježen je pojam zračenja kojeg emitiraju uređaji napajani električnom energijom, sredstva za njezin prijenos i transformaciju, itd. dok se za pojam prirodnog zračenja (Zemljin magnetizam, svemirska zračenja) koje je također kao i sve, dio jedinstvenog elektromagnetskog spektra upotrebljava jednostavno pojam „zračenje“.

Budući da se današnja civilizacija temelji na električnoj energiji a izvori neionizirajućeg zračenja prisutni su i u našoj okolini i u svim domovima,  životni porostor je praktički zagušen svekolikim tzv. elektrosmogom, te smo tako najizloženiji utjecajima istih. Od cijelog spektra zračenja prvenstveno ćemo staviti težište na procjenu neionizirajućeg zračenja, točnije električnih i magnetskih polja od 0 Hz do nekoliko GHz

Napomena:

Elektrosmog je pojam koji se upotrebljava za opisivanje umjetno generiranog elektromagnetskog zagađenja sa značajkama električnih (E) i magnetskih (H) polja.

 


Početna stranica