Zaštita 

U slučaju povišenog zračenja (prema prethodno navedenim kriterijima), jedan od nejjednostavnijih a svakako i najjeftinijih načina zaštite je relokacija

Na slici je prikazano premještanje kreveta na drugi dio sobe s intenzitetom zračenja u dopuštenim granicama.

Kod jakog niskofrekventnog zračenja, najpouzdanija zaštita je izoliranje prostora čeličnim pločama. Upotrebljava se čelik visoke magnetske permeabilosti i vodljivosti.

Prikaz smanjenja gustoće magnetskog toka postavljanjem čelične ploče

Na slici je prikazana trafostanica u podrumu zgrade a kompletno je obložena čeličnim pločama radi smanjenja izuzetno jakog niskofrekventnog elektromagnetskog zračenja.

Pouzdana zaštita od visokofrekventnog zračenja je postavljanje zaštitnih mreža na kritična mjesta. Materijal od kojih je napravljena takva mreža je također visokoprovodljiva žica od čelične ili bakrene legure. Postoji više vrsti takvih mrežica čija gustoća pletenja definira njenu „nepropusnost“ prema EM zračenju (a naravno i cijenu).

Mikroskopski prikaz pletenja mreže za zaštitu od nižih intenziteta zračenja

Mikroskopski prikaz pletenja mreže za zaštitu od viših intenziteta zračenja

Spomenute mrežice su jako dobra zaštita prema sve rasprostranjenijem zračenju radio valova i zračenju antena mobilne telefonije. Ukoliko su uzemljene predstavljaju i određenu zaštitu i prema niskofrekventnom zračenju. Postavljanje je vrlo jednostavno a moguće je i postavljanje na prozore (slično kao mrežice protiv komaraca).

Postavljanje na vanjski zid

Postavljanje mreže oko kreveta i podloge pod krevet

Na žalost, zbog niske tehničke kulture kod pojedinih slojeva populacije, rasprostranjena je tobožnja „zaštita“ postavljanjem raznoraznih talismana, djetelina, piramidica i ostalog „pribora“ što na žalost nema nikakvog drugog djelovanja osim psihološkog. Samim jednim mjerenjem odgovarajućim instrumentom vrlo je lako dokazati besmislenost upotrebe navedenih „spravica“.


Početna stranica